Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat de voordelen van de fiscale eenheid ook moeten gelden voor leningen van een moederbedrijf aan een buitenlandse dochter. Daarom moeten de fiscale regels voor winstbelasting in Nederland worden aangepast.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën denkt daar zeker twee jaar voor nodig te hebben, omdat de uitspraak het hart van ons vennootschapsbelastingstelsel (vpb-stelsel) raakt. Tot die tijd geldt met terugwerkende kracht noodwetgeving.

Noodwet met terugwerkende kracht

De noodwet is ongunstig voor Nederlandse moeder- en dochterbedrijven die een fiscale eenheid vormen. De noodwet beperkt de mogelijkheden om onderlinge rentebetalingen en renteontvangsten tussen moeder en dochter te verrekenen en buiten de aanslag voor de winstbelasting te houden. In sommige situaties komt de renteaftrek te vervallen, waardoor de vpb omhoog gaat.

De staatssecretaris wil de noodwet voor de zomer naar het parlement sturen. De wet gaat met terugwerkende kracht in vanaf 25 oktober 2017. Dat is de dag dat het advies door de advocaat-generaal van het Europese Hof bekend is gemaakt.

Bron: fd.nl 26.02.18

Stellar volgt de plannen voor de verandering van de fiscale regels voor winstbelasting op de voet. De klanten die hiermee te maken hebben, informeren wij tijdig over de te nemen stappen.

Lees ook onze praktijkcase: